Fattigmans-brödet, bakat på buljong

kryddburken000013.jpg
Tillhörande bröd till fattigmans-lådan! Brödet är bakad på buljongen som ”gjorde” lådan! 🙂 Väldigt enkelt och bakas på samma värme i ca 45 min. Riktigt mustigt & matigt!

kryddburken000014.jpg
Ett riktigt monsterbröd!! Är man trött & sliten efter en lång dag på jobbet, ungarna hungriga du orkar inte stå o rulla… tja, baka ut ett monsterbröd så är saken klar! Det blir lika gott brytet som i färdiga bitar! Varför krångla till det??!!!

Det här behöver du :
1 pkt jäst
5 dl buljong se recept fattigmanslåda
10 – 12 dl rågsikt
2 msk socker
2 msk ljus brödsirap (eller uteslut om du vill)
1 dl rågsikt till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i en degbunke, låt buljongen svalna till 37 grader. Häll över jästen & rör ut. Tillsätt sockret, sirapen & mjölet & rör snabbt ihop till en fortfarande kladdig deg. Låt jäsa ca 45 min under bakduk (under tiden som fattigmanslådan står i ugnen). Stjälp upp degen på mjölat bakbord & arbeta snabbt ihop degen smidig & blank. Forma en rund jätteklump & lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda ca 45-50min i ugnen. Ovanligt gott för att vara så enkelt!!!

LOADING..