Bagels

april07-484.jpg 
Lyxbröd!! Bagels är lyx tycker jag, kräver lite omsorg men det är dom värda!

10st
Det här behöver du : 
½ pkt jäst
5 dl vatten
½ dl ljus brödsirap
2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl (jag använder alltid vetemjöl special)
Vallmofrön

GÖR SÅHÄR :
Ljumma vattnet tíll 37 grader och smula ner jästen i en degbunke, häll på vattnet & lös jästen! Tillsätt sirap, salt & nästan allt mjöl. Knåda degen länge! Den ska bli blank och smidig och fast i konsistensen! Jäs degen ca 1 timme under bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord & knåda den smidig igen, dela i 1o st bitar och forma dessa till avlånga rullar som du nyper ihop till runda bagels! Det fäster lätt om du har lite vatten på fingrarna. Låt dom jäsa ytterliggare 30 min på bakbordet. Koka under tiden upp en stor kastrull med vatten & ett par matskedar socker. Lägg i så många bagels som får plats åt gången och låt koka ca 3min. Ta upp dom på bakbordet igen och doppa/häll över vallmofrön. Lägg dom sedan på bakplåtspapper på en ugnsplåt & grädda ca 20 min på 220 grader.

*Ett tips är att inte göra runda bullar som du sticker hål i och sen formar till bagels, då jäser dom ihop och det blir inget hål! Rulla istället ut ca 15 – 20 cm långa rullar som du nyper ihop ändarna på, dom ska vara sladdriga när du lägger i dom i det kokande vattnet, sen när du tar upp dom på bakbordet igen rättar du till formen!

LOADING..