Lök kort och gott!

mars07-008.jpg kryddburken006.jpg 
kryddburken007.jpg mars07-022.jpg
Att löken är bildskön råder ingen tvekan om!

Såhär skriver SvD om lök; De svavelosande ämnen som får tårkanalerna att svämma över kan skydda mot minst nio olika cancertyper, inklusive bröst-, livmoder, mag-, prostata- och ändtarmscancer”
Löken har i alla tider använts inom matlagningskonsten! För över 3000år sedan fann man målningar i de Egyptiska pyramiderna! Folket i Kina var en av dom som började odla lök först av alla! Löken har alltså sedan tidernas begynnelse försett oss med dess egenskaper både som krydda, läkeört & som råvara!

Kanske blir ni förvånade nu men den gula lökens hälsofrämjande effekt är bättre än vitlökens! Vitlöken sägs ju ”bota” all förkylning, men sällan hör man tips om gul lök när man pratar om hosta & snorig näsa!?Eller?! Enligt en forskargrupp från Mario Negri-institutet i Milano så minskar man risken för att drabbas av cancer drastiskt om man äter ca 80 gram gul lök dagligen, vilket motsvarar en medelstor lök. Nåt att tänka på!!?? Fram för en lök om dagen!!
Som ni vet bor och lever jag på solen & vindarnas ö, det har helt klart sina fördelar om man uppskattar nyplockade vårprimörer direkt från backen, ramslöken som egentligen är en ört plockar vi vilt ute i naturen, likaså gräslök & vild skogslök! Ljuvliga i matlagning när man handplockat dom helt själv!

Den lök jag använder mest i matlagning är faktisikt den gula löken, därefter kommer rödlök & purjo på andraplats följt av vitlök och sen de färska salladslökarna! Goda recept med lök i då? Kommer tveklöst att tänka på potatis & purjolökssoppan, men det är inget som lockar så hiskelligt mycket nu på vårkanten, det är mer en höstruskig mustig soppa kombinerad med en varm filt & spöregn ute!  däremot en fräsch sommarsallad med både vitlök, rödlök, purjolök blandat med majs, tomat, fetaost & oliver! Gott!!! Favoriten med allehanda löksorter är vår kalla hemmagjorda potatissallad, där måste väl iallfall det dagliga lökbehovet täckas med råge! *S*

Hur förvarar man bäst sin lök då?
* FÄRSK LÖK… Salladslök, vitlök, purjolök, knipplök, gräslök mm..
Förvaras bäst i kylskåp med blasten kvar. Har dock betydligt lägre hållbarhet än torkat lök.

* Gul lök, rödlök, vitlök, scharlottenlök mm..
Torrt & kallt! Vitlöken förvarar jag gärna i lergods (typ teracottakruka) som drar till sig fukt, då håller vitlöken bättre!

TIPS!
Rinner tårarna??!  Några bra tips är att ha ett par värmeljus tända precis vid sidan om där du skär löken, ett annat att skära den vid sidan om rinnande varmt vatten. Kontaktlinser ”botar” också detta fenomen enligt egen erfarenhet! Fler tips mottages tacksamt!

LÄSTIPS :
Odla din egen lök
Om huskurer & vampyrer

Vitlökens Dag på Öland
Världens längsta vitlöksfläta

LOADING..