Söndagskalops

Finns det nåt godare en söndagseftermiddag än att avnjuta en
god hemkokt kalops som fått stå o puttra timme ut och timme in!
Doften av kryddpeppar & lagerblad är slående när man kommit in i värmen efter
en heldag i trädgårn! Här kommer mitt recept på söndagskalopsen du inte får missa!

dec06_191_1173263073.jpg

Det här behöver du :
– 10 -12 portioner
– 1kg nöt (högrev, bog, fransyska, rostbiff etc)
– 2 stora morötter
– 2 gula lökar
– 3 dl matlagningsgrädde
– 8 lagerblad
– 6 kryddpepparkorn
– 6 vitpepparkorn
– Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i bitar, fräs lite åt gången i en stekpanna, när allt är klart lägg alltsammans i en gjutgärnsgryta eller större kastrull. Låt köttet blanda sig och få värme, häll på så mycket vatten att det knappt täcker köttet, häller du på för mycket får du inte köttet mört och det tar en evig tid….
När köttet fått koka upp i vattnet skummar du bort köttsaften som bildas på ytan, när du gjort detta häll på morötterna & löket samt kryddorna, på med ett lock och låt stå o småputtra ca 2½ timme på 3:an (medelsvag värme), häll på mer vatten då och då eftersom det ångar bort! När köttet är så mört att trådarna faller lätt isär, red av grytan med grädden & gör en sista koll på salt & peppar! Servera till kokt potatis och vinbärsgelé! Smaklig Måltid!

LOADING..