inlagd_strömming_kryddburken
Hej på er! Ny vecka och nya tag. Jag tänkte hålla mig till en svensk klassisk husmansvecka såhär i höstrusket och först ut ett vansinnigt gott recept på stekt, inlagd strömming. Tycker ni om det?

Att jag döpt receptet till ”a la Kryddburken” har förstås med min egna lilla tvist på kryddning att göra. En lite hetare lag med chili och kapris och lite extra sälta. Prova gärna och se vad ni tycker. 😉

Det här receptet på inläggningslag räcker till ca 16 strömmingsfiléer. Alltså 8 stycken dubbla när dom är stekta. Du kan även panera sillfiléerna hela (urtagna förstås) och skurna i bitar. Passar bra till sillar som är lite grövre. Jag har gjort bägge varianterna efter önskemål.

Det här behöver du : 
16 sillar/strömmingsfiléer
6 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk torkad persilja
Riktigt smör

Lag :
5 dl vatten
1 dl 12% ättika
3 dl strösocker
2 msk salt
1 gul lök i skivor
1 röd lök i skivor
4 lagerblad
1 tsk hela svartpepparkorn
2 röda hackade chili
1 msk inlagd kapris
1 msk lag av kapris

GÖR SÅHÄR :
Börja med lagen i god tid så den får svalna ordentligt. Koka upp vatten, ättika, socker och salt. Rör så allt löser sig. Dra av från plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt lagen kallna.

Rensa strömmingen och skölj under kallt vatten. Torka dom lätt på hushållspapper. Häll upp rågmjöl i en skål och och blanda med salt, vitpeppar och torkad persilja.
Lägg ihop två filéer mot varann med skinnsidan utåt. Vänd i mjölblandningen på bägge sidor.

Hetta upp en stekpanna och smält rikligt med smör. När smöret börjar bubbla lägg i strömmingen och stek på bägge sidor tills de fått fin färg.
Varva den kalla lagen med den nystekta strömmingen i en glasburk. Förvara i kylskåp. Hållbarhet ca 3 veckor.

inlagd_strömming_lag_recept
Jag lägger i löken och samtliga ingredienser när lagen fortfarande är varm och låter den sen kallna.

stekt_inlagd_strömming_sillfileer
Strömmingen ska stekas i rikligt med smör så det verkligen bubblar och ger smak. Ös gärna med en sked.

inlagd_strömming_recept
Stekt, inlagd strömming håller sig ca 3 veckor förvarad i tättslutande burk i kylskåp.

 

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect