Visst var det morotskaka ni gissade på! En av de få mjuka kakor som jag verkligen älskar, å då menar jag VERKLIGEN älskar!! Det är mammas recept som hon alltid gör till jul. En tung, mastig botten, saftig och med mycket smak av kanel, och så frostingen med philadelphiaost och knapriga valnötter… Mmmm… 😛 Blir inte bättre än så!

Den ska vara riktigt kylskåpskall också och är absolut godast dagen efter, lite som kladdkaka. Den går utmärkt att frysa med frostingen på. Täck med plastfolie bara. Här har Joline och jag piffat till den lite med valnötter och färska jordgubbar… Grymt farligt att ha den stå i kylen för jag går och knycker en bit lite då och då, men det är så gott, förresten så är det ju lördag idag! 😛

Ha en toppenfin helg nu. Lite senare ska jag visa er en kanonsida jag hittade på nätet… Retro, 50-tal, kökstillbehör, bakgrejer, plåtburkar och gud vet allt… Ni ska få se sen! 😉 Så long på en stund!

Det här behöver du :
3 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl matolja
4 dl rivna morötter

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv morötterna.
Vispa ägg och socker pösigt. Häll ner olja och morötter och tillsätt de torra ingredienserna. Häll smeten i en smord och bröad form eller en form med bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen ca 50 min 175ºC. Ta upp ur formen och låt svalna på galler.

Bred på glasyren på kakan när den svalnat något.Garnera med valnötter och jordgubbar.

Frostingen, bara att vispa ihop med elvispen! 
1 ask philadelphiaost (200 gram)
2 msk smör
3-4 dl florsocker
en gnutta vaniljsocker
ev. lite rivet citronskal + saft


Denna morotskaka brukar jag baka i rund springform (diam ca 25cm) men nu gjorde jag den i en vanlig, mindre gratängform av glas med bakplåtspapper i botten. Vänd kakan upp&ner i formen och bred på frostingen.


Ät och njut…

 

9 svar till ”Morotskaka med philadelphiafrosting, valnötter & jordgubbar”

  1. L profilbild
    L

    Stötte på din blogg när jag satt och googlade efter recept och vill bara ösa ur mig lite beröm. Vilka härliga recept och fina bilder! Har ägnat en stor del av dagen till att läsa igenom bloggen och är supersugen på chili cheese balls och röstikaka. Kul att ha hittat en så fin matblogg!

    Gilla

  2. J.O profilbild
    J.O

    Farligt gott med morotskaka! Storfavorit här hemma. Ett litet tips är att använda kokos när man ”bröar” formen, blir ännu bättre! 🙂

    Gilla

  3. kajomida profilbild
    kajomida

    Vad sugen jag blev!!

    Funderar just på om man kan göra en ”salt” morotstårta att ha som tillbehör till kött?!? Kanske en morots-potatis-kålrots-tårta med rivna ingredienser, ägg och bakpulver, kanske muskat osv. som liksom bygger på ett ”sött” recept… vem vet? Linda antar jag 😉

    Gilla

  4. KarinW profilbild

    Vad gott med morotskaka Linda och jag får lite sommarkänsla av dina”gubbar” men här är det också apkallt och frost på nätterna!

    Gilla

  5. Alexandra - kärlek på tallrik profilbild

    Ååh, visst är det så – morotskaka är verkligen toppengott! Vad härligt med jordgubbar också, det ser riktigt somrigt ut ❤

    Gilla

  6. Lena profilbild

    Herre guuuud va god ser ut. Tack för finfint recept, hamnar överst i min lilla samling!

    Gilla

  7. Lindha Johansson profilbild
    Lindha Johansson

    Jag gillar faktiskt morotskaka, det trodde jag aldrig när jag såg receptet första gången; gillar varken kryddorna eller rårivna morötter! Men poängen är att det inte smakar morötter, utan är en väldigt saftig och god kaka. Men det ska vara utan frosting för min del.
    Men kladdkaka med hackade chokladbitar i kommer nog på första plats för min del. 🙂

    Och förresten: stort tack för det underbara receptet på schweizernötcookies. De var helt fantastiska, de godaste kakor jag någonsin ätit och helt livsfarliga! 🙂

    Gilla

  8. Jenny profilbild

    Här hemma står morotskakan också hööögt upp på listan..!:D Och din, tillpiffad med jordgubbar så himla somrig och dregelvarnande ut;)

    Gilla

  9. Pernilla profilbild
    Pernilla

    En undran.. ska morötterna rivas på den ”fina” eller lite grova sidan? ..

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect