Gokväll alla goa bloggläsare! Ikväll bjuder jag på en favorit i repris; vita kroppkakor! Joline & jag är helt ensamma hemma då Nicke fick en flyttresa med lastbilen på jobbet och kommer inte hem förrän på fredag! Så nu får vi försöka rå om oss själva ett par dagar. Idag har vi varit på fotouppdrag med liten labradorvalp! Ohh gud va man blir valpsjuk efter att fått gosa med en sån liten ett par timmar… Dalton var väl inte överväldigad av dofterna när vi kom hem, han nosade snabbt igenom oss sen gick han sin väg, lite purken… 😉 Nåja, de får dröja några år innan vi plockar hem en till boerboel i huset!

Väl hemma så kokade vi kroppkakor. Med färdigkokt kall potatis i kylskåpet så går det i ett nafs allting! Bara pressa potatisen, blanda med ägg och lite mjöl. Rulla bollar, fylla med fläsk och ner i kokande vatten ca 10-15 min och middagens är serverad! Ikväll ska vi mysa i soffan och göra oss lite goda ”isbolls-drinkar” som ni ska få se mer av lite senare! Ha en fin kväll allihopa! 

ca 20 st
Du behöver :
Ca 1,5 kilo kokt potatis (föredrar asterix)
5 dl vetemjöl
3 ägg
500 gram rimmat sidfläsk
2 gula lökar
15 kryddpepparkorn (grovmalen)
1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Skär fläsket smått. Stek i stekpanna med finhackad lök och kryddpepparn. (Du kan även använda ”ostekt” fyllning, det är en smaksak) Låt stå och svalna. Pressa eller riv den kalla kokta potatisen, blanda med vetemjöl och ägg och salt. Arbeta ihop degen så den blir smidig och lätt att jobba med. Forma små bollar med fläsk inuti. Lägg i kokande vatten, låt sjuda ca 10-15 min. Färdiga att avnjutas, eller frysas in för att sedan stekas i halvor!


Passa på att göra vita kroppkakor när du har mycket överbliven kokt potatis! De går utmärkt att frysas ner.

Recept på ÖLÄNDSKA kroppkakor hittar du här >>

14 svar till ”Vita kroppkakor”

  1. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Kroppkakor har jag aldrig ätit, det måste jag testa

    Gilla

  2. Ida profilbild

    Jag älskar vita koppkakor!! Det bästa som finns att ha till är en vanlig vit sås med överbliven stekt fläsk och lök i! Det måste ni testa!! Och sylt såklart!

    Gilla

  3. Matskafferiet profilbild

    Jag har hört så mycket om kroppkakor men har aldrig själv ätit det. Är nog på tiden för ett smakprov!

    Gilla

  4. Hanna profilbild

    Åh vita är bäst! Jag äter båda.. men vita med vit sås med massa kryddpeppar och lingon till.. mm! Till gråa har man ju oftast grädde och jag tycker de kallnar så fort då kroppisarna…

    Gilla

  5. Åsa profilbild

    Hej

    Jag har aldrig testat kroppkakor men det vore riktigt kul att göra det någon gång.
    Min pappa var från Gotland och han tjatade alltid om kroppkakor. Det var hans favorit.

    Kram Åsa

    Gilla

  6. Malin Johansson profilbild
    Malin Johansson

    Mmmmmm så gott. Jag brukar variera lingonsylten med hallonsylt till kroppkakor.. och en klick smör förstås..

    Gilla

  7. Fridas kök profilbild

    Älskar kroppkakor! Gud så gott! Har Blekingekroppkakor liggandes i kylen, som snart måste ätas upp. Såklart inte lika goda som hemgjorda, men goda ändå. Jag har aldrig gjort egna kroppkakor, men borde antagligen prova. 🙂

    Gilla

  8. Anna profilbild
    Anna

    nja, så fort vet jag inte om det går och framförallt är det trixigt att få till smeten i precis rätt konstistens 😦 blir det inte rätt så blir kroppkakorna sega som en gammal skosula och då är allt jobb man lagt ner förgäves. Men det är bara att öva 🙂

    Gilla

  9. Fröken Dill profilbild

    Mums, kroppkakor! Det ska jag överraska J med på lördag. Han är helt galen i kroppkakor. Stort tack för tipset. Jag kommer att bli så populär.
    Tror fröken Dill

    Gilla

  10. Hanna profilbild

    Låter jättegott, men har aldrig testat att äta det!

    Gilla

  11. marlino profilbild

    Kroppkakor är så ljuvligt gott! Jag ska testa detta receptet. Svärmor gör kroppkakor men på känn och utan recept.

    Ett tips från svärmor; blanda i rökt bogfläsk i fyllningen. Mmmm

    Gilla

  12. Nathalie profilbild

    Detta var ngt helt nytt för mig, aldrig hört talas om.. men de kanske borde provas! 🙂

    Gilla

  13. marlino profilbild

    Rökt SIDfläsk ska det naturligtvis vara inte bogfläsk.

    Gilla

  14. Pernilla profilbild
    Pernilla

    Räddare i nöden! För första gången sedan min farmor gick bort har vi inga vita kroppkakor på julbordet och jag befinner mig utom räckhåll för hennes fantastiska recept. Dessutom är det sista julen i Uppsala för mig innan flyttlasset går mot Öland igen. Därför känns det jättekul att få bjuda vännerna på denna viktiga delen av den öländska julbordet!
    TACK! 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect