,

Julgranen, anno 2010


Nu är vi hemma i stugvärmen igen efter en eftermiddag med de sista inköpen. Härligt!! Nu är all julmat instuvad i kylen, sista julklapparna är klara och allt är färdigt på hemmaplan! Ska bli sååå roligt att sätta igång och fixa med julmaten imorgon! Nu har Joline & jag jullov, men stackars maken får jobba en sista dag imorgon…

Imorgon ska här som sagt bakas både vörtbröd, knäckebröd och nån liten julkaka. Revbenen & tomtegröten ska kokas, och kroppkakorna rullas! Skinkan likaså. Senare på kvällen åker den in i ugnen för griljering och då brukar jag samtidigt slå in alla julklapparna! Sen blir det uppesittarkväll med bingolotto! Brukar aldrig spela bingolotto annars, förutom på självaste uppestittarkvällen! Tycker det hör till och har blivit en mysigt tradition! Kanske vinner man nåt också! Vem vet! 😉

Hur har ni det själva mina underbara läsare? Ni stressar väl inte ihjäl er därute? Ni njuter väl lite av det vackra vädret? Den vita julen med all snö?  Julstämmningen och dagen idag, dan för dan före dopparedan! Önskar en en fridfull, lugn och mysig jul allihopa! Vi ska bara vara hemma så jag kommer att följa upp med fler inlägg här i jul! Stor kram på er alla!! Imorgon får ni en liten titt in i mitt kök tänkte jag, mitt under all julmatsförberedelse! Kram på er sålänge. Nu ska vi muffla ner oss i soffan hela familjen och se på ”Bonde söker fru”….


Nu är jag faktiskt nöjd med granen. (silvergran i år igen) Det var glittret som fattades och egentligen hade jag velat ha sånt där ”tråd-glitter” som man hänger lite här och där på grenar och lampor men nu var allt slut så de fick bli vanligt, fast lite tjockare silverglitter! Hade också velat ha ”änglahår” på alla lampor, men insåg ganska snart att det skulle Alfred uppskatta lite fööör mycket! Den är tillräckligt rolig som den är just nu, trots väldigt få pumlor nedtill…  Toppen på granen är som den är, alltså ingen topp alls, utan mer ett konstnärligt grenverk hit o dit! Så vi hoppade över stjärnan i år och ställde en bredvid istället! 😉

22 svar till ”Julgranen, anno 2010”

  1. Ullis profilbild

    Fina bilder på en fin gran. 🙂

    Gilla

  2. Helena Ljunggren profilbild

    Vår gran har blivit helt tom på kulor längst ner. Där hänger det istället tre dårar till katter och en galen hund 😀

    Gilla

  3. E M E L I E R E S E R!! profilbild

    gud vilken härlig gran ;D

    Gilla

  4. annaCarin profilbild
    annaCarin

    Underbar gran..liknar nåt som en proffs har gjort det..är det nåt du inte kan?? Kram och God Jul från en trogen läsare!

    Gilla

  5. STYLE CRUSH profilbild

    wow vilken vacker gran! 🙂

    Gilla

  6. Lotta profilbild

    Tjusig gran! Låter som ett smarrigt julbord, kroppkakor är ju bland det godaste man kan äta!
    God Jul!

    Gilla

  7. Sofood profilbild

    Oj, vilka ambitiösa julmatsförberedelser. Låter gott!

    Gilla

  8. Anna J profilbild
    Anna J

    Vilken fin gran! Jag ska jobba imorgon förmiddag och då göra lite julgodis med barnen på fritids, sen ska jag fara upp till min pappa och baka en mjuk kaka och griljera skinkan. Sen är det bara att invänta julafton. Jag önskar dig och din familj en riktigt God Jul! Kram!

    Gilla

  9. Junitjej profilbild

    Vilken vacker julgran!
    GOD JUL!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Junitjej!
      Tack, och GOD JUL Själv!!
      /Linda

      Gilla

  10. STYLE CRUSH profilbild

    Jag lånade fyra bilder utav dig och skrev ett inlägg om din blogg, hoppas det är okej – länkade givetvis!

    GOD JUL KRAM 🙂

    Gilla

  11. yasemin profilbild

    Vilken härlig gran.

    Gilla

  12. Designing good life - Sarah profilbild

    Vad mysigt det ser ut!

    Hoppas ni får en riktigt härlig jul.

    Gilla

  13. Anna profilbild
    Anna

    God jul och tack för all matinspiration 🙂

    Gilla

  14. Saralito profilbild
    Saralito

    God jul till dig och familjen med! Här blir det en väldigt lugn jul. Vi ska till sambons syster där det är knytkalas, så den enda julmat som lagas här i år är skinka som ska tas med. Godis har jag dock gjort i massor, men det är tillåtet att frossa till julen, framför allt när man är höggravid.

    Gilla

  15. Erica profilbild

    Åh vilken fin gran och vilka fina bilder!
    Jag håller på att träna på att fota manuellt med min kamera och både du och victoria på matplatsen tar ju så GRYMMA matbilder och jag tänkte höra med dig också om du fotar manuellt och hur du ställer in kameran tex när du fotar granen (tex den övre bilden?) använder du blixt då?
    Mina bilder utan blixt blir så mörka och med blixt är det svårt att få till det också utan att det blir vitt och illigt.
    Du är iallafall jätteduktig!
    Godjul
    /Erica

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Erica!
      Just den här frågan känner jag att jag vill svara ganska utförligt på så jag återkommer till dig när jag har mer tid efter allt julstök! Jttekul att du undrar och jag hjälper mer än gärna till att tipsa dig lite kring foto.
      /Linda

      Gilla

  16. Marija profilbild
    Marija

    Underbar blogg! Gillar den skarpt!

    Jag funderar på det här med revbenen. Jag har planerat att köra efter ditt recept men förkokar du dina? i så fall i vad och hur länge? och hur länge skall dem vara i ugnen och på vilken temperatur OM de är förkokta? Jag ska nämligen ha ett lass på 25 personer här så jag har köpt 5,5 kg tjocka revben, vad är ditt tips? att förkoka dem och glaza dem imorrn? eller steka i ugn endast?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Marija!
      Antingen långsteker man i ugn på låg temperatur (ca 70-80 grader på ugnen), eller så ”förkokar” man (bägge för att de ska bli möra och fina). När jag kokar lägger jag ner revbenen (knäckta) med massa lök, morötter, några lagerblad, en matsked vitpepparkorv, lite svartpeppar o rosépeppar och rejält med salt och täcker med vatten, sen kokar jag tills köttet är så mört att det nästan trillar sönder om man ”nyper” i det, ca 3 tim) Och om man ENDAST förkokar dom så behövs en liten stund i ugnen för att få en fin yta! Gärna med en ”glaze”; 1 del soya, 1 del ketchup, ½ del honung, lite worschestersås, salt, peppar, och kanske nån favoritkrydda, jag använde chili + grill. Stek i 225 grader ca 10 min, vänd o stek 10 min till. Sen e de klart!
      Det är ungefär samma sak som att långsteka med kryddor på från början men koka tycker jag höra julen till. Då får de gärna va lite mer omständigt och ta lite mer tid! Du ska se de blir kanongott och mört o fint vilket du än gör!
      /Linda

      Gilla

  17. Lena profilbild

    Önskar Er en riktigt God Jul!

    Kram Lena

    Gilla

  18. Erica profilbild

    Ja vad kul! =)
    Hoppas ni hade en fin och mysig jul. Vi var i Åre och där var det suuuperkallt!
    /Erica

    Gilla

  19. Marija profilbild
    Marija

    Hej Linda och tack för ditt svar!

    Jag hann däremot inte läsa det förrän nyss…. hehe men det gick fint. Jag delade revbenen i minder bitar och kokade med kryddor, lök och morötter i ca 1,5 timme. Dagen efter så stekte jag dem i ugnen med din julmarinad (den med svartvinbärssaft), dock var de i ugnen rätt länge för jag gillar när fettet lixom smält bort och kättet blir sådär härligt krispigt, nästan bränt. URGOTT vart det, och det blev inte många bitar över så TACK för receptet!

    Hoppas du haft en fin jul och passar på att önska dig gott nytt år oxå!

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect