Nu har jag ett ämne jag länge tänk ta upp!

Att tillaga skinkstek kort & gott!

För de första så är det många i min vänkrets som absolut inte tycker att skinkstek är någon tilltalande rätt alls. Får ofta kommentarer om att ”det blir så torrt & tråkigt” och ”tråkig skinkstek kan man va utan”, ”gammelmat som gått ur tiden” osv osv…

Men jag är av en annan åsikt! Jag älskar skinkstek, men jag vill absolut inte ha den torr och tråkig. Därför har jag genom åren provat mig fram lite, mest med marinader, olika stekalternativ i ugnen och framförallt temperaturer. Kryddningen tycker jag inte spelar in alls när det gäller att få köttet saftigt. Däremot syran i vin som smaksättare. Rött vin eller vitt vin eller vinäger av nåt slag tycker jag ger mer ”mörhet” i köttet. Faktiskt även citron också!

Hur gör ni när ni tillagar skinkstek?

Mitt sista experiment gick faktiskt väldigt bra och jag blev nöjd, bästa hitills iallafall! Men nöjd kan alltid bli nöjdare? 😉

Såhär såg steken ut som jag hitills är mest nöjd med :

Receptet hittar ni här >>

Mina stående regler :

  • Använd lergryta när du steker i ugn. Allt annat är bannlyst!
  • Har du ingen lergryta slå in köttet i folié.
  • Stek inte köttet ”torrt” i lergrytan, använd en buljong att fylla upp med till hälften.
  • Använd någon form av syra. (citron, vin, vinäger etc)
  • Fyll utrymmet runtom steken med lök, morötter, äpple, ingefära, apelsiner, selleri, paprika, kryddor, gärna färska örtkvistar.


Fyll upp utrymmet i lergrytan med allt gott du kan komma på!

Absolut förbjudet!!
Att sätta in en stektermometer i köttet och lägga på ett ugnsfast fat med bara lite kryddor är enligt mig förbjudet! 😉 Då blir köttet garanterat torrt och tråkigt!

Nytt experiment på G!
I skrivande stund står ännu ett litet projekt i ugnen i lergrytan. En vanlig skinkstek som jag bara putsat från hinnor ligger på en bädd av gul lök & vitlök i strimlor. En stektermomter är instucken i köttets tjockaste del och jag har även fyllt utrymmet runtom och uppepå med lök & vitlök. Sen vispade jag ihop en buljong av vitt vin, kinesiskt soya, chilisås, lite tabasco, en nypa farinsocker och massor av svartpeppar. En skvätt grönsaksfond och en skvätt kalvfond. Detta hällde jag över steken så det fyllde lergrytan till hälften.

Mitt förhoppningsvis bästa smakexperiment; Jag täckte steken med massor små strimlor av välrökt bog som verkligen borde ge en extra skjuts med röksmak och arom. Vad tror ni? Temperaturen på ugnen är ställd på 80 grader! Får se hur lång tid det tar och om det kommer göra skillnad mot 175 grader som jag alltid annars kör. Spännande! Återkommer självfallet med omdöme senare.

Hur lagar du skinkstek?

Kom med era bästa tips, eller era ”förbjudna regler”. Berätta gärna!!
Ingen vill väl äta torrt kött?!


Saftig skinkstek med sås gjord på skyn från lergrytan!
Bästa husmanskosten enligt mig!

UPDATE!! FREDAG, EFTER MIDNATT :
Sådärja!
Efter 8 timmar och 45 minuter i ugnen och stektermometern på 63 grader så är mitt experiment klart!!

Smakprovsomdöme kommer imorgon tillsammans med fler bilder!
Godnatt…

Ni förespråkar stekpåse många utav er, personligen så tycker jag inte alls om stekpåse, jag tycker köttet i stekpåsen får en mer kokt konsistens än ugnsstekt. Övertyga mig mer, så ska jag prova igen! Jag vill dock ha fler kommentarer från er som kör UTAN stekpåse, för ni finns väl??!

24 svar till ”Torrt kött vill ingen ha!!”

  1. Anders profilbild
    Anders

    ”Skinkstek i ugn med Guinness”, som jag hittade på Aftonbladet av alla sidor, rekommenderas!

    http://www.aftonbladet.se/matvin/article407609.ab

    Gilla

  2. Scribo profilbild

    Jag slutade att tillaga skinkstek för några år sedan eftersom det blev så tråkigt. Sedan dess använder jag karre istället för den tycker jag är godare men nu blev jag sugen på att prova igen. Ibland undrar jag om det inte är pyttipannan som man gör på resterna som jag mest längta efter 🙂

    Gilla

  3. Bibbi Lundberg profilbild
    Bibbi Lundberg

    Hej Kryddburken!
    Jag brukar lägga tunna skivor av skinkstek, picnicbog eller liknande i en ugnsform, sen blandar man 3 dl grädde, 1 st creme fraiche, 1-2 tsk sambal olek, 1/2 dl soja och häller över, Sen in i 200 graders ugn i 1 timme. Serveras med pressad potatis.
    Jättegott och mört, och framför allt enkelt.

    Har gjort med fläskfile och kycklingfile oxå, gick lika bra.
    Tack för en trevlig blogg.

    Gilla

  4. Sofie / Mumsfillibaba profilbild

    Håller inte riktigt med om ditt ”absolut förbjudna”!! Gott om tid, låg temperatur (ca 100 grader) på ugnen och absolut stektermometer. Ca 65-68 grader så blir det saftigt och gott. Längesen jag gjorde stek men ett tips är att späcka med vitlöksklyftor och soltorkade tomater (sticka en kniv i köttet och trycka i späckningen). Gnid in i kryddor och förstek steken innan den ska in i ugnen. Värt att prova?!;)

    Gilla

  5. Anne profilbild

    ¨åter supergott, att tillaga i lergryta. Men var får man tag i en sådan då, har inte sett dem i affärerna på hur länge som helst… 😉

    Anne

    Gilla

  6. Ulla profilbild
    Ulla

    Har ännu ingen lergryta i min ägo, tomten missade det ;-))
    Jag använder stekpåse, praktiskt & enkelt. I den lägger jag en kotlettrad, med benet kvar, rikligt kryddad med rosmarin och lite svartpeppar och salt, några färska rosmarinkvistar i, sen in i ugnen. Och såsen blir bara underbar…

    Gilla

  7. Ani Berggren profilbild
    Ani Berggren

    Stekpåse…Jag använder stekpåse till mycket,julskinka,kyckling,kalkon,stekar,fläskfile m.m
    det behåller köttet saftigt utan extra vätska.

    Ani

    Gilla

  8. Veronica profilbild
    Veronica

    Jag använder stekpåse, marinera skinksteken med din favoritmarinad och skjuts in i ugnen på låg temperatur. Allt kött blir mört och gott och du får en fantastisk sky att göra sås på. Dessutom stänker det inte i ugnen heller 🙂

    Gilla

  9. Åsa profilbild
    Åsa

    Jag har ett recept som är helt underbart för skinkstek. Bryn steken i en gjutgärngryta, salta. Häll på vatten så den täcks till hälften o lägg i lök i klyftor. Ingefära (pulver) och rosmarin, lite socker, mer salt, en buljongtärning, soya.. Låt koka tills köttet är färdigt. Buljongen blir underbar till sås med grädde i. Behövs inga mer kryddor bara buljongen kokar ner ordentligt. Jag kokar köttet under lock tills det är så mört att det nästan faller i bitar! Rekommenderas!

    Gilla

  10. Helena Ljunggren profilbild

    Jag är ju en sån knepig varelse så jag vill ha köttet torrt. Jag älskar torrt kött, speciellt torr kyckling.

    sign. knepig med rätt glad ändå 🙂

    Gilla

  11. Therese profilbild

    Skinkstek det är nått som vi äter sällan och aldrig mycket för att jag tycker det blir så torrt duger helt enkelt inte till att få till det bra, svärmor hon kan dock det där…
    Stekpåse har jag aldrig någonsin använt, stekarna görs helst i stekgrytan och få puttra länge så köttet nästan faller sönder..
    Ibland åker stektermometern in om man ska göra nått speciellet.
    Lergrytan kommer och går men mest använder jag den att steka hel kyckling i, tycker den blir så saftig och god..Prövade göra sjömansbiff i lergrytan för nått år sendan och det blev himla gott enkelt också..
    Nä nu ska jag köra igång dammsugaren och väcka övriga familjemedlemmar för nu få det va färdig sovit..
    Ha det gott och hoppas det inte värker allt för mycket för dig..

    Gilla

  12. Ida profilbild

    hej Linda

    Vill bara göra lite reklam för att jag sparkat igång Idas mat igen.
    välkommen in!

    //Ida

    Gilla

  13. Ulla profilbild
    Ulla

    Nåå..nu vill vi höra om resultatet snart…nyfiken juh 😉

    Gilla

  14. Tojjan profilbild

    Hej! Tack för tips. Satt just och letade på nätet efter ett bra recept på skinkstek och kom på att Kryddburken kanske kunde leverera ett sådant. Snacka om turlig tajming! =)

    Gilla

  15. Bakfia profilbild

    åh vad gott det såg ut!

    Gilla

  16. Lena profilbild

    80 grader måste vara en perfekt ugnstemp! Långsam tillagning ska ju vara bäst för en sådan här rätt.
    Väntar med spänning på resultatet!

    Gilla

  17. malin profilbild

    Ahaa! Är det så det ska gå till!!
    Gjorde en skinkstek för ett tag sen – köttet växte i munnen så jag tänkte ”tack och hej”, men ska ge det en chans till nu 🙂

    Gilla

  18. Tezz profilbild
    Tezz

    Hej!

    Jag gör alltid min skinkstek i en gjutjärns grytas & häller på rödvin och har lök och morötter,kyckling buljong i oxå….Blir inte alls torr,sen gör man en sås på det som köttet tillagas i.Smasken!

    Gilla

  19. Therese profilbild
    Therese

    Skinkstek blir godast om man späckar den med godsaker såsom bacon, katrinplommon, äpplen eller vitlök.

    Gilla

  20. Kalasgott profilbild

    Vår ugn här hemma har gått sönder så det blir ingen lergryte stek för mig inom den närmaste veckan.. Jag som hade tänkt att testa!! Typiskt. Inget ugnsbakande blir det heller inte för den delen, får panik! Men ikväll har jag i alla fall gjort hemmagjord mjölkchokladglass. En tröstglass får bli mitt plåster på såret! Hoppas att du känner dig bättre nu och att du har vant dig vid gipset.. det är kämpigt! Stor kram, Jennie m. familj!

    Gilla

  21. Johanna profilbild

    Gör som med ALLT kött! Lågtempa det!

    Stek på hög temp så ytan stängs och får färg.
    LÅG temp i ugnen – aldrig över 110grader!
    Termometer i köttet! Ta ut vid rätt innertemp 2-5grader under sluttemp.

    Får alltid saftigt välsmakande kött utan att göra en massa med det…
    Självklart kan jag mata på med plommon och grönsaker men det krävs absolut inte… Lite mer valfrihet med andra ord 😀

    Lergryta och vätska är ju bara ett sätt att hålla temperaturen NERE kring 100 grader runt köttet….

    Gilla

  22. Ingrid profilbild
    Ingrid

    Låg temp, aldrig mer än 100grader och termometer i köttet. Har fått till saftiga skinkstekar på det viset. Testade din variant i lergrytan häromdagen faktiskt och det blev mkt gott. Framförallt mkt sky att göra sås på. Min kräsne sambo blev också riktigt förtjust.

    Annars är jag rent generellt uppvuxen med underbart saftiga grytstekar som min mamma gör. Hon förvandlar tom den mest trådiga gamla älg till ngt riktigt smaskigt.

    Själv är jag mycket förtjust i stekar som sedan läggs för att dra i en kryddad lag. T ex tjälaknul (el. tjälknöl som det står i Vår Kokbok). Går ju variera kryddningen precis som man vill. De behöver ju inte lagas från fruset heller, går ju stoppa in färskt kött också och köra till lagom temp och sen hälla över lagen.

    Gilla

  23. Annika i Västerås profilbild
    Annika i Västerås

    Det här är ett recept från min mamma =)
    1½-2kg Skinka, 5 dl Äppelcider, ½dl kinesisk soya, 1 gul lök fin hackad, 1 smulat lagerblad, 5 grov krossade Vitpepparkorn.

    Alla ingredienser blandas i en kraftig plastpåse, skinkan läggs i påsen som tillslutes. Låt skinkan ligga i kylskåpet 2-3 dygn vänd den några gånger.

    Häll ur allt i en ungsfast form, sätt i en termometer och till laga i 150grader till den temperatur du vill ha. Ös skinkan ibland. Red av skyn med lite tomatpuré, mjöl, grädde eller mjölk krydda efter smak. Den blir kannon god

    Gilla

  24. Lena profilbild

    Hej hopp! Hur gick det med skinkan? Du utlovade resultat här 😉 Eller blev den så bra att du får redigera bilder länge? Spännande!

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect