nigella_pistage_fudge
Behöver du ett snabbt recept till julgodis då ska du absolut prova detta! Tycker du dessutom om smaken av kladdkaka, ja då kan de inte bli bättre! 🙂 Detta recept på fudge från Nigella med pistagenötter är så urbota enkelt så det går inte att misslyckas. Och det är väl lite av hennes ”nisch” också så jag är inte så förvånad! Fyra ingredienser som du rör ihop i en kastrull på en sisådär 3 minuter, låter inte det fantastiskt? Härlig krämig smak av kladdkaka & mörk choklad, krispiga pistagenötter och precis perfekt konsistens på fudgen! Betyg 5/5!

Det här behöver du :
300 gram mörk choklad (Lindt)
1 burk kondenserad mjölk
30 gram smör
150 gram skalade pistagenötter (saltade)

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skala pistagenötterna om du nu mot förmodan inte hittat färdigskalade i butiken. *gaahhh* Bryt ner chokladen i bitar i en kastrull, slå på den kondenserade mjölken, slå på plattan och värm upp så allt får smälta ihop. Inte för hög värme bara! När choklad + mjölk smält samman, rör ner smöret och rör om väl. Ta kastrullen från plattan och rör ner pistagenötterna, hela eller hackade! Smaksak! Häll upp fudgen i en bakplåtspappersklädd form ca 15*25 cm. Låt svalna i rumstemperatur, täck sedan med lock el. plastfolié och låt stå i kylskåpet ett par timmar minst innan du skär upp den i fyrkanter! Ca 50 bitar!

kondenserad_mjölk
Kondenserad mjölk är lite kul faktiskt! Det är kolasås i konservburk kan man säga! Eller inte först, men sen, efter att man kokat hela burken i ett vattenbad sisådär 3 timmar! Då blir det kolasås! Riktigt GOD kolasås dessutom! 🙂 Men om den inte kokas så är det som sagt bara kondenserad mjölk. En tjockflytande ljus, creméfärgad söt mjölk. Vilket innebär att vattnet tagits BORT via en vakumprocedur! Fiffigt! Fetthalten ligger på ca 9%, burken har lång hållbarhet; 4 månader! Kondenserad mjölk är också ett alternativ till vanlig färskmjölk om den späs med vatten, och används då främst i de länder där förvaring och hygien av färskmjölk är begränsad. Den används dock flitigt i bakverk och säljs både som sötad (vanligast) och osötad! Smaken är dock inte identinsk, men fullt funktionell. Köp hem en burk vetja, och experimentera lite! Finns i alla välsorterade mataffärer.

pistagenötter
Grönt & rosa, Nigellas favoritfärger! 😉

chokladfudge_nötter
Det tar inte många minuter att röra ihop denna smet!

nigella_pistage_fudge
Fudgen ska vila i kylskåpet över natten, här har jag dock skurit en provbit efter 2 timmar och den har inte riktigt stelnat helt ännu! Tålamod! 😀

35 svar till ”Nigellas Fudge med Pistagenötter”

  1. Fridas kök profilbild

    Åh, vad gott!!! Det här måste jag prova! Kan inte bli annat än sugen med dina härliga bilder. 🙂

    Gilla

  2. Sara profilbild

    Det här ser så gott ut, jag måste testa!

    Gilla

  3. Proforma - Irene profilbild

    Åh, så gott det ser ut! Den ska jag prova!
    Har du provat Banoffipaj? Den gör man med kondenserad mjölk, jättegott!

    Gilla

  4. Christian profilbild
    Christian

    Oj, det här verkar gott, det måste jag prova. Var har du hittat receptet i en bok eller på nätet?

    Gilla

  5. Lindas viktresa med LCHF profilbild

    Det här såg smaskens ut..gott med nötter i oxå =)

    Gilla

  6. annamaria profilbild

    Kolla receptet på burken – Limepaj, också mycket gott. Fast du kanske redan har testat det?

    Gilla

  7. åse profilbild

    Åh men guuuuud så gott, det måste jag prova snart!!

    Gilla

  8. Kalasgott profilbild

    Ser FARLIGT goda ut!! Kul variant på fudge!

    Gilla

  9. Ingela profilbild
    Ingela

    Ser fantastiskt gott, snyggt och enkelt ut!
    men måste fråga – ska pistagenötterna vara naturella eller går det med de saltade? Om naturella – var hittar man det?
    Tack!

    Gilla

  10. Emmas Kök profilbild

    Vad gott det ser ut! Pistagenötter är ju supergoda och fudge är ju inte fel heller..

    Gilla

  11. Anna/Frostrosor profilbild

    Åh, så gott! Och enkelt julgodis vill man ju gärna göra! Tror du att man kan ersätta pistagenötterna med något annat? Skulle kunna göra dessa till jobbet men vi har nötallergiker. Kanske köra mandlar istället, är ju också juligt!

    Gilla

  12. Ulla profilbild
    Ulla

    mmm så smarrigt det ser ut…har faktiskt en burk i skåpet med tanke att koka kolasås men nu får det bli fudge istället…men kladdar de inte ihop? Kan man slå in i cellofan tror du?

    Gilla

  13. Nette (Kardemumma Gumman) profilbild

    OOh vilka fina! Låter väldigt lockande med…

    Gilla

  14. Karin/Rosa maränger profilbild

    Har inte hunnit med nåt julgodis ännu.
    Men dessa blir det säkert. Lätta att göra och så älskar man ju både choklad och pistagenötter, kan ju inte bli fel =).

    Gilla

  15. Therese Syren-Nilsson profilbild

    Hej! jag har länkat dig i min blogg idag! Du får gärna länka tillbaka 🙂 /Therese

    Gilla

  16. vickan (matplatsen.org) profilbild

    oj vad du kör hårt med julgodiset 🙂 håller det enda till jul eller gör du fler omgångar längre fram??

    gjorde din maraboufudge i dag, eller fazerfudge blev det 😉 sååå god!!

    Gilla

  17. Millis profilbild
    Millis

    Använder du den sockrade eller osockrade varianten av kondenserad mjölk när du gör dessa??

    Gilla

  18. Annika profilbild

    Ah det seer jättesmarrigt ut, men en liten fraga. Här (i Schweiz) finns det bara kondenserad mjölk i tubform, sa hur mycket ska man ha. Tuben är pa 250 gram, räcker det? 🙂

    Gilla

  19. Karin profilbild

    Mums! det här ska provas 🙂
    Kram Karin

    Gilla

  20. annamaria profilbild

    Idag har det blivit en variant på denna fudge (jag gjorde denna förra julen….): vit choklad och mjölkchoklad + pekannötter i stället. Får se i morgon hur den blev, sjukt god ”smet” i alla fall. tack för tipset i alla fall! Annars får det bli den mörka varianten i år med, den är super.

    Kram

    Gilla

  21. Sandra profilbild
    Sandra

    Det ser ju onekligen gott ut! Måste testa! Ska leta pistagenötter imorgon 🙂 Jag antar att man kan byta ut pistagenötterna mot andra nötter efter smak..?

    Gilla

  22. Sandra profilbild
    Sandra

    Just det – Hur är det med hållbarheten? Och ska dom förvaras i rumstemperatur eller kylskåp? Förlåt, är helt okunnig på sånt här :$

    Gilla

  23. Petra profilbild
    Petra

    Älskar fudge:kanske dum fråga men är det saltade pistagenötter du använder?

    Gilla

  24. Jossi profilbild
    Jossi

    Vilken typ av choklad använder du?

    Gilla

  25. Gunilla profilbild
    Gunilla

    Så gott o lätt detta såg ut, ska absolut provas! Jag brukar göra paj med kondenserad mjölk, men kokar burken ”bara” 1,5 timme. Blir lika god kolasås ändå. 🙂

    Gilla

  26. SAn profilbild

    Hej!
    Jag var ju tvungen att testa att göra den här fudgen idag. Himmelsk! 🙂

    Lånade en bild av dig och länkade till din blogg. Hoppas det inte gör nått (om det gör nått så plockar jag bort den direkt)!

    Tack för en inspirerande blogg!

    /Susanne

    Gilla

  27. Oleanna profilbild
    Oleanna

    Fantastisk fudge!
    Jag såg Nigellas recept i ICA Buffé och då hade hon 350 gram choklad och även ett kryddmått salt i receptet. Finns det någon anledning till att du valt att utesluta saltet och ta mindre choklad? (nyfiken:-)Jag gjorde fudgen idag med saltet och den större mängden choklad och den blev super! Tog cashewnötter, eftersom jag inte hittade pistage, det blev jättebra det också. Det ska vara en burk med ca. 400 gram kondenserad mjölk.

    Gilla

  28. […] Det är Nigella som är skaparen till dessa gudomliga fyrkanter men Sara hittade receptet på kryddburken.se. Ingredienser: 300 gram mörk choklad 1 burk kondenserad mjölk (den sötade sorten) 30 gram smör […]

    Gilla

  29. Krista profilbild
    Krista

    Supergoda! Gav bort i julklapp i små skålar, slog in i små rutor av plastfolie och det gick bra.

    Gilla

  30. SA profilbild
    SA

    Hej,
    Jag blir osäker på vad du menar ang mjölken. Jag har en burk osötad kondenserad mjölk här hemma – menar du att Gudhem blir lika bra med den som om jag använde sötad?
    Tacksam för svar!

    Gilla

  31. Maria profilbild
    Maria

    Hej Linda, Maria här som ropade in ”frukostmuffinsen med smak av pepparkaka och lingan” =) Väldigt goda!!! Men letade just på google efter ett recept på julkodis som jag gjorde förra året och vem har inte ett recept på just detta om inte du, roligt ju 🙂 Baka lungt

    Gilla

  32. Amy profilbild
    Amy

    Hej!

    Ska den kondenserade mjölken koka några timmar innan den blandas med det andra för att bli kolasås eller ska man använda den när den är okokt?

    Med vänlig hälsning,
    Amy

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Amy
      Den ska inte kokas.
      /Linda

      Gilla

  33. loppan profilbild

    Hej, jag gjorde den här för nåt år sen o det blev supersuperbra! Nu testade jag igår igen, dock med 200 mjölkchoklad o 100 mörk, för det var vad jag hade i skåpen. Använde oxå osötad kond.mjölk, en burk på 397gr tror jag det var, och….. fudgen stelnar aldrig 😦 åååååååååååååååååååååååh va besviken jag blev imorse. Men jag tänkte höra med dig, tror du det beror på mjölken, måste den vara sötad (den är ju mycket tjockare) eller kan det verkligen bero på chokladen?
    Tusen tack för hjälpen, o god god jul till dig o dina nära o kära!

    Gilla

  34. […] feberheta ocn snoriga. Idag har jag fått till både veckohandling, dammsugning och lite julgodisskapande. Dock börjar fantasin och länkarna tryta lite när det gäller att planera veckans mat. Min […]

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect