, ,

Maraboufudge

chokladfudge
Julgodistillverkningen fortsätter! Detta är Maraboufudge med kolasmak! Oj oj, farligt gott alltså! Inget krånglig recept här heller och den är inte lika söta som skumttomte-fudgen. Dessa är riktiga läckerbitar! Använd dig av vilken choklad du vill. Jag provade nu med vanlig ljus marabou mjölkchoklad! Blev otroligt gott! 🙂 Trevlig helg på er!

Det här behöver du :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram marabou mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15*25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar.

kola_temperatur
Koka kola med termometer är bra mycket lättare än det sk. kulprovet!

koka_kola
Härlig färg och luvlig doft!

maraboufudge
Marabouchokladen åker i. Låt smälta ner under omrörning. Använd den choklad du gillar bäst!

kola
Nu är fudgen klar att hällas upp. För lite högre bitar häll upp smeten i en mindre form. Jag har använt en form som är ca 15*25cm

45 svar till ”Maraboufudge”

  1. Ellen profilbild

    ååh så gott!

    Gilla

  2. Camilla profilbild
    Camilla

    Åh, detta är mitt all-time favorit julrecept! Har gjort denna fudge i flera år och jag kan intyga att den bara blir godare om man häller i en extra chokladkaka. Mums!

    Gilla

  3. Karin/Rosa maränger profilbild

    Gott, gott.

    Har inte börjat med julgodiset ännu men har några favoriter som snart ska göras.

    Gilla

  4. Lindas viktresa med LCHF profilbild

    Åhh det här är ju såå gott!!! Undrar om man kan göra såna här á la LCHF? Hihi.misstänker att det inte blir så många ingredienser kvar då..jag får drömma om dem istället =))

    Gilla

  5. annamaria profilbild

    Det här är även min favvo! Supergoda!

    Gilla

  6. Sara W profilbild

    Låter verkligen hur gott som helst. Min syster gör en underbar fudge där receptet helt klart påminner om ditt med undantaget att hon smälter ner marschmallows också. Den är inte heller dum. HOn gör fudgen och knäcken, jag gör tryfflar av många slag, daim och snickers. I år gör jag även ditt recept! Tack för inspirationen och för en riktigt trevlig blogg.

    /Sara

    Gilla

  7. Lina profilbild

    Ser riktigt goda ut! Är också sugen på att ta tag i julgodistillverkningen!

    Gilla

  8. Hanna profilbild
    Hanna

    Har du lite tips på förätter som inte innehåller fisk, skaldjur elr svamp?? =)

    Gilla

  9. Martina profilbild

    Mmmm, det här receptet får jag spara för framtida julbak!! Trevlig helg!

    Gilla

  10. Susie i köket profilbild

    Ja nu vet jag vad jag ska glra för julgodis i år! Så fina bilder!

    Gilla

  11. roffekock profilbild
    roffekock

    Hur förvarar man dessa till nästa JUL? I vart fall ser dom otroligt frestande ut.

    /rolf

    Gilla

  12. Karin W profilbild

    Oj är det redan dags? Bäst att handla upp sig på choklad och grejer. Hoppas du har det bra på din fina ö och i morgon får vi sol har de lovat.
    Trevlig helg till dig, kram Karin

    Gilla

  13. Mifflan profilbild

    Åh, kära värld. Här sladdar jag in från bloggtoppen (Vi skriver i samma kategori, familj) med förespeglingen om att detta är en vardagsmatsblogg och så landar jag rakt i mjölkchokladsfudge. En sådan tur jag har 🙂

    Det där receptet kniper jag på en gång och så kommer jag tillbaka och kollar vardagsrecepten sedan. När jag har fixat min fudge!

    Gilla

  14. Emmas Kök profilbild

    Härligt! Skall nog göra en fudge till jul tror jag 🙂

    Gilla

  15. Åsa/En Sida Med Mat profilbild

    Gud vad lustigt!!!
    Har själv gjort EXAKT samma recept fast med Schweizernöt choklad istället……
    FAst jag måste säga att dina blev snyggare än mina! 😉
    Ha en bra dag!

    Gilla

  16. Birgitta Höglund's Mat profilbild

    Hej Kryddburken. Vad kul att se att julstöket är igång redan :
    )
    Själv njuter jag av solen i Alanya 2 veckor till, sen blir det julstök för mig med. Titta gärna in och njut lite av solstrålarna i novembermörkret 😉

    Gilla

  17. Annika profilbild

    Mm, så goda de såg ut!! Jag har lite problem när jag ska göra fudge. De blir liksom inte så bra… Och jag får inte upp tillräcklig värme. och det är ju så olika värme i grytan beroende på var man har stektermometern. Hmm, något tips?

    Gilla

  18. Kalasgott profilbild

    Fudge är mitt absoluta favoritgodis! Farligt gott! Gjorde fudge förra året med mörkchoklad och mint. Så gott blev det!!

    Gilla

  19. Lotta profilbild
    Lotta

    Det här ska jag göra till jul. Guuud vad gott det ser ut.

    Har du förresten något smarrig recept på en riktigt engelsk fruktkaka så här inför jul? Det är något jag gärna skulle vilja prova på. Älskar att baka men har aldrig provat just fruktkaka.

    Tack!

    Gilla

  20. Sandra profilbild
    Sandra

    Wow, din fudge ser perfekt ut!
    Jag tänker definitivt prova på det:)Är dock rädd för att det inte kommer bli så bra, typ att det inte stelnar.. Har tidigare misslyckats med marmeladgodis :/ Har ingen såndära termometer heller tyvärr. Men det är värt ett försök 😀
    Hur får man upp dem ur formen egentligen? Kommer dom lätt upp?

    Gilla

  21. Erika profilbild
    Erika

    Ser jättegott ut, det ska jag testa. Ungefär hur lång tid tar det innan smeten har blivit 120 grader?

    Gilla

  22. Jessica profilbild

    Detta recept är en storfavorit här hemma, gör den alltid till jul. Gissa om du gjorde mig sugen på en omgång, men jag får hålla mig ett tag till. Nu ska jag ist ta och göra dina pepparkaksdeg, gjorde den ju förra året med och var riktigt nöjd med den.

    Ha en bra söndagkväll!

    Gilla

  23. Helena S profilbild

    Vilka bra recept på julgodis du har! Tomtefudgen har jag redan bestämt mig för att prova, men jag får nog ta och testa det här också!

    Gilla

  24. Linda profilbild
    Linda

    Detta måste provas, ser för god ut… Äger dock ingen stektermometer, hur länge kokar du smeten?

    Gilla

  25. Katrin profilbild

    Gott!!!
    Jag såg ett recept på mjölkchokladkladdkaka, kanske ska jag passa på att bunkra upp ur Marabou-hyllan och sedan frossa i sött…

    Gilla

  26. Sandra drömkaka profilbild

    Jag fullkomligen älskar fudge, ska spara ditt receptoch prova om de blir så fina som dina! 🙂

    Gilla

  27. Eva profilbild

    Nu är detta recept testkört! Jag tog vad jag hade hemma och det blev Lindts mörka choklad Sea Salt. Hade bara en halv kaka hemma så det blev inte så mycket choklad som i ditt recept, men det var mörk choklad så det gick ganska bra ändå. Det blev kanske lite lite chokladsmak, smakar mer som knäck faktiskt. Men oooooooooooo så underbar mjuk konsistens. Den smälter på tungan! Jag kommer definitivt att använda detta recept igen. Tack!

    Gilla

  28. Pernilla profilbild

    Hej! Nu har jag testat detta! Det står just nu i kylen och väntar på att få bli skuret och provsmakat. JAg har länkat till din sida från min för receptet. Hoppas att det är ok?

    Tack för en bra blogg och mycket inspiration 🙂

    Gilla

  29. Lydia profilbild
    Lydia

    Hej!
    Jag blev bjuden på dessa Maraboufudge…väl hemma var jag tvungen att göra dessa…mmm Marabou säger jag bara!

    Jag exprimenterade lite oxå…gjorde en ny sats , blandade ner Lindt Chilichoklad, mörk + 3 drp tabasco…det ligger och svalnar av i skrivande stund…men tror det e gott med lite sting till det söta!

    Ha det gott/Lydia

    Gilla

  30. Maria A profilbild
    Maria A

    sååå otroligt gott…. har skrivit av receptet och prövat!. God Jul och tack för en fantastisk blogg med mycket inspiration!! // Maria

    Gilla

  31. Monica profilbild
    Monica

    LJUVLIGA!!!

    Gilla

  32. Sara profilbild
    Sara

    Hej alla julbagare!
    Riktigt gott recept som ändå inte finns på så måmnga ställen (så då kanske man känner sig lite unik ändå!). Vet någon vad so mhänder om man har i vit choklad? den är ju lite annorlunda än vanlig, stelnar inte lika fort. Men vad händer om man har den i så varm kola-smet ?
    Nån som annars har nåt annat tips på vad man kan göra för julgodis av vit choklad, förutom olika tryfflar ?

    Gilla

  33. josse profilbild
    josse

    kastrullen står på spisen å har stått där ett bra tag men termometern går bara upp till 104c. vad gör jag för fel???

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Josse!
      Höj värmen lite, men se till å röra lite då o då så det inte kokar över!
      /Linda

      Gilla

  34. kryddburken profilbild

    Sara!
    Vit choklad har jag aldrig provat i maraboufudgen, men jag skulle nog ge det ett försök. Kanske låta själva kolan svalna något innan man rör ner chokladen, men inte så mycket att den inte går att smälta ner alltså! Prova!! 😉
    /Linda

    Gilla

  35. […] för min termometer gick sönder och utan den kan jag inte temperera choklad. Först lagade jag fudge, den blev lite väl […]

    Gilla

  36. Stina profilbild
    Stina

    Brukar göra denna ljuvliga fudgen varje jul å får även beställningar. Men när jag skär upp den så smular den lite i botten, vad e det som kan har blivit lite tokigt då?

    Gilla

  37. kryddburken profilbild

    Stina!

    Om fudgen smular i botten beror det på att du har rört i den för mycket under tillagningen, då sockrar den sig och blir smulig och det sjunker till botten när du häller upp. Ha lite is i magen rör så sparsamt du kan och undvik att röra ner smet från kastrullens kanter där sockret lagt sig o börjar stelna.

    Lycka till & God Jul!
    /Linda

    Gilla

  38. Camilla profilbild
    Camilla

    Åh så god den var! 🙂 Jag gjorde dubbel sats på en gång och det kokade över flera gånger – så en i taget är nog att föredra 🙂 JAg fick röra och röra för att det inte skulle bubbla över och nu ser jag att man inte ska göra det, vilken tur jag hade att min inte sockrade sig då :)Imorgon blir det fler sorters julgodis här från din sida 🙂

    Gilla

  39. Louise B profilbild
    Louise B

    Detta är en favorit under julen! Har gjort denna till varje jul sen jag såg receptet här på din blogg för 3 år sedan!

    Gilla

  40. Henke profilbild
    Henke

    Gjorde denna ikväll, det var gott!

    Gilla

  41. […] Påsar och etiketter kommer från Panduro. Originalreceptet kommer från Kryddburken. […]

    Gilla

  42. Kajsa profilbild
    Kajsa

    Hej, jag skulle göra maraboufudge men min blev mycket mörkare plus att det blev kola. Vad kan jag ha gjort för fel?

    Gilla

  43. kryddburken profilbild

    Kajsa!
    Kokat den lite för hårt skulle jag tro.
    /Linda

    Gilla

  44. Anna-Klara profilbild
    Anna-Klara

    Det här receptet är helt magiskt!
    Tyvärr har min termometer gått sönder och jag har för tillfället inte möjlighet att köpa en ny, så jag undrar om någon har ”ungefärliga tidsriktlinjer”..? Snackar vi 25 minuter eller 45 minuter liksom..? Jag minns inte! ;_;

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect