
För några veckor sen fick jag en bok på posten! Blev lite förvånad för jag hade inte beställt något och de var heller inget produktprov jag visste var på gång. Boken heter ”Tofvehult, drömmen om ett kafé”. Den såg inbjudande ut så jag ögnade igenom den lite snabbt och innuti låg ett handskrivet brev. Visst uppskattar man handskrivna brev nuförtiden! 🙂 Jag blev jätteglad!
Nu måste jag bara berätta mer om denna bok! Inte för att jag på något sätt känner mig tvingad att visa min tacksamhet genom att blogga om den på Kryddburken, utan för att den är ruksigt bra!! Jag har läst den från pärm till pärm. Och om jag nån gång i framtiden ska ge ut en bok så ska de va en sån här! Boken är charmig, mysig, rikt illustrerad och en fin berättelse förutom alla läckra hembakade recept & bakverk!
Upplägget i boken är indelat i kategorier; vår, påsk, mors dag, alla hjärtans dag, sommarlov, födelsedag, skördetid, fars dag samt jul & nyår! Otroligt vackra bilder till alla recept. En liten förtext om receptets bakgrund, och bilder från forna tider med härliga samlade minnen att läsa om. Tofvehults kafé ligger 2,5 mil söder om Västervik! Jag har själv aldrig varit där, men nästa gång jag har vägarna förbi så ska jag absolut stanna till på en fika!
Självklart blev jag nyfiken på att prova något av receptet, har många favoriter jag vill testa men först ut blev detta krispiga knäckebrödet!
Det här behöver du :
1/4 pkt jäst
3 dl ljummet vatten
25 gram rumsvarmt smör
1 tsk salt *(2 tsk havssalt)
1-2 tsk malda brödkryddor
1 dl blandade frön (solrosfrön, linfrön etc) *(krossade linfrön)
5 – 6 dl mörkt lantbrödsmjöl *(7-8 dl)
GÖR SÅHÄR :
Lös upp jästen i vattnet. Tillästt övriga ingredienser och knåda degen smidig på bakbord. Låt jäsa i bunken under bakduk 30-60 min. (Min deg fick jäsa 60min). Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i så många bitar du vill, berorende på storlek på knäckebröden. Kavla ut till önskad tjocklek, ju tunnare desto godare. Ta sista taget med en kruskavel. Grädda på bakplåtspappersklädd plåt ca 5 min i ugnen på 225 grader. Tiden i ugnen får du justera beroende på hur tjocka/tunna knäckebröd du kavlar. Förvara knäckebröden torrt.
*Min kommentar :
Istället för 1 tsk salt använde jag 2 tsk havssalt, och till blandade frön tog jag 1 dl krossade linfrön. Mjölmängden fick jag justera till 7-8 dl istället för den blev väldigt lös med bara 6 dl. Kanske för att jag arbetade degen för hand? Har man ingen kruskavel går det bra med en vanlig kavel men glöm inte nagga över hela ytan med gaffel annars blir det stora ihåliga blåsor i knäckebrödet.
Smakbetyg 5/5 – OJ SÅ GOTT!!
Ätes med riktigt smör, gärna hemkärnat och lite flingsalt uppepå!

1/4 pkt jäst.

Krossade linfrön, havssalt & brödkryddor. (anis + fänkål)

Degen ska nu jäsa!

Kavla tunt, mitt emellan eller lite tjockare, gör som du tycker blir godast. Jag vill inte ha mitt supertunt så det går sönder när man brer smör på utan lite mer mittemellan-tunt!

Detta knäckebröd är absolut godast med bara smör & lite flingsalt ovanpå. Läs här om hur du kärnar ditt eget smör.

Lämna en kommentar