knäckebröd
För några veckor sen fick jag en bok på posten! Blev lite förvånad för jag hade inte beställt något och de var heller inget produktprov jag visste var på gång. Boken heter ”Tofvehult, drömmen om ett kafé”. Den såg inbjudande ut så jag ögnade igenom den lite snabbt och innuti låg ett handskrivet brev. Visst uppskattar man handskrivna brev nuförtiden! 🙂 Jag blev jätteglad!

Nu måste jag bara berätta mer om denna bok! Inte för att jag på något sätt känner mig tvingad att visa min tacksamhet genom att blogga om den på Kryddburken, utan för att den är ruksigt bra!! Jag har läst den från pärm till pärm. Och om jag nån gång i framtiden ska ge ut en bok så ska de va en sån här! Boken är charmig, mysig, rikt illustrerad och en fin berättelse förutom alla läckra hembakade recept & bakverk!

Upplägget i boken är indelat i kategorier; vår, påsk, mors dag, alla hjärtans dag, sommarlov, födelsedag, skördetid, fars dag samt jul & nyår! Otroligt vackra bilder till alla recept. En liten förtext om receptets bakgrund, och bilder från forna tider med härliga samlade minnen att läsa om. Tofvehults kafé ligger 2,5 mil söder om Västervik! Jag har själv aldrig varit där, men nästa gång jag har vägarna förbi så ska jag absolut stanna till på en fika!

Självklart blev jag nyfiken på att prova något av receptet, har många favoriter jag vill testa men först ut blev detta krispiga knäckebrödet!

Det här behöver du :
1/4 pkt jäst
3 dl ljummet vatten
25 gram rumsvarmt smör
1 tsk salt *(2 tsk havssalt)
1-2 tsk malda brödkryddor
1 dl blandade frön (solrosfrön, linfrön etc) *(krossade linfrön)
5 – 6 dl mörkt lantbrödsmjöl *(7-8 dl)

GÖR SÅHÄR :
Lös upp jästen i vattnet. Tillästt övriga ingredienser och knåda degen smidig på bakbord. Låt jäsa i bunken under bakduk 30-60 min. (Min deg fick jäsa 60min). Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i så många bitar du vill, berorende på storlek på knäckebröden. Kavla ut till önskad tjocklek, ju tunnare desto godare. Ta sista taget med en kruskavel. Grädda på bakplåtspappersklädd plåt ca 5 min i ugnen på 225 grader. Tiden i ugnen får du justera beroende på hur tjocka/tunna knäckebröd du kavlar. Förvara knäckebröden torrt.

*Min kommentar :
Istället för 1 tsk salt använde jag 2 tsk havssalt, och till blandade frön tog jag 1 dl krossade linfrön. Mjölmängden fick jag justera till 7-8 dl istället för den blev väldigt lös med bara 6 dl. Kanske för att jag arbetade degen för hand? Har man ingen kruskavel går det bra med en vanlig kavel men glöm inte nagga över hela ytan med gaffel annars blir det stora ihåliga blåsor i knäckebrödet.

Smakbetyg 5/5 – OJ SÅ GOTT!!
Ätes med riktigt smör, gärna hemkärnat och lite flingsalt uppepå!

jäst
1/4 pkt jäst.

havssalt
Krossade linfrön, havssalt & brödkryddor. (anis + fänkål)

baka_bröd
Degen ska nu jäsa!

knäckebröd_recept
Kavla tunt, mitt emellan eller lite tjockare, gör som du tycker blir godast. Jag vill inte ha mitt supertunt så det går sönder när man brer smör på utan lite mer mittemellan-tunt!

knäckbröd_havssalt
Detta knäckebröd är absolut godast med bara smör & lite flingsalt ovanpå. Läs här om hur du kärnar ditt eget smör.

9 svar till ”Knäckebröd”

  1. Beatrice profilbild
    Beatrice

    Du lyckas verkligen ta fram lusten att testa recept. Mmm jag skall baka knäckebröd någon dag, väldigt snart =)

    Snygga foton också, som vanligt!

    Gilla

  2. Millis profilbild
    Millis

    Hittade hit från Vickan på Matplatsen 🙂 Först och främst vill jag ju gratulera också dig till din nominering. Sedan bara säga att oj, vad det här såg gott ut. Detta ska jag absolut testa hemma även om jag generellt inte är någon hejare på att baka. Blir det bra hamnar lite i delikatesskorgen som en av mina bästa vänner + familj alltid får i liten julgåva.

    Gilla

  3. Lina profilbild

    Herregud så gott! Jag älskar knäcke, men har faktiskt aldrig testat att göra själv. Nu blir jag riktigt sugen på att testa detta!!!

    Gilla

  4. Catharina profilbild
    Catharina

    Fick boken till min födelsedag och den är en njutning likaså att ta en fika på denna fantasktiska oas mitt uti ”ingenstans”. Alltid lika trevligt och gott! Genuint! Blivit många besök genom åren och många fler kommer det att bli!

    Gilla

  5. Anna J profilbild
    Anna J

    Vilket mysigt ställe det såg ut att vara när jag kikade in på deras hemsida och den där boken blev jag nyfiken på. Gillar mat- och kokböcker, att sitta och bläddra i och bli inspirerad – precis som jag blir av din blogg. Till helgen har jag bestämt att det får bli tandoomarinerad kyckling nån av dagarna.

    Ha en go helg bästa Linda med familj!

    Gilla

  6. cilla profilbild

    vilken härlig blogg du har. kramisar

    Gilla

  7. Annika profilbild

    Vilket härligt knäckebröd! Det ser gott ut, och låter ju osedvanligt lättbakat dessutom!

    Gilla

  8. Karla profilbild
    Karla

    Hej ! Jag undra en sak : ) när du bakar dina knäckebröd.. är degen kladdig eller lite hårdare ?

    Toppen blogg förresten… : )

    Gilla

  9. Dawid profilbild
    Dawid

    Har nyss börjat baka knäckebröd och kom hit via google för att hitta tips på hur man blir ännu bättre på det… Ska ta till mig det du skrivit! Ha det bra!:)

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect