kottgryta
Köttgrytor, jag fullkomligt älskar köttgrytor av alla de slag! Hösten är en tid då det puttrar många grytor i mitt kök. Och de ska vara rejäla grytor och gärna långkok. Boeuf bourgignon, eller burgundisk gryta är en av många favoriter! Detta är så otroligt gott så det är verkligen värt sina timmar i grytan! En fransk köttgryta med fantastiska smaker! Till skillnad mot vår svenska klassiska kalops så innehåller denna gryta tomat, antingen man vill ha färska, eller på burk. Personligen tycker jag burktomater ger mer smak, speciellet av märket Mutti. Hmm.. Tomater ja, mer då? Jo, champinjoner samt syltlök/steklök. Vitlök och rökt sidfläsk, men jag föredrar utan! Vitlök tycker övertar det röda vinets smak för mycket och sidfläsk ger visserligen god smak men inte så det märks så pass stor skillnad. Sen tycker jag inte om att bita i en fläskbit samtidigt som jag har en mör, trådig bit nötkött i munnen! 😉

Och rött vin! Där har ni den franska köttgrytan! Vinmängden tycker jag ni ska justera som ni själva känner. Jag har valt 1,5 liter buljong mot 0,5 liter rött vin. Det blir en fin och mild smak och även barnen tycker det är gott utan att det smaka för mycket vin.

bouef_bourgignon
Inför varje gryta jag lagar tycker jag det är grymt roligt att plocka fram och förbereda alla ingredienser. Det blir liksom en fröjd för ögat att se allt framför sig och det börjar klia sådär välbekant i fingrarna! Sen klarar ju sig en gryta själv många timmar på spisen, men jag kan ändå inte låta bli att lyfta på locket, röra lite, smaka av med en tesked då och då och känna på doften som är helt underbar! Lindemanns fairtrademärkta röda vin i bakgrunden fick följa med på denna matresa, och även Muttis burktomater, ett kärt barn. En ny förmåga bland mina kryddor kommer från Santa Maria som skickade hem fem kryddor til mig härom dan, varav tre stycken pepparkvarnar. Denna kvarn med ”Five peppers” tyckte jag passade fint i den här grytan! Vit/svart/grön/Rosé & kryddpeppar!

Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
2,5 kilo grytbitar av nöt

Bryn grytbitarna på hög värme i en stekpanna. Flytta över till en rejäl gjutjärnsgryta efter hand de blir fint gyllenbruna.

Stekskyn :
1,5 liter köttbuljong (egen el. från tärning)
1 msk strösocker
3 msk tomatpuré
4 lagerblad

Slå på lite av buljongen i stekpannan som du brynt köttet i. Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen och vispa ur alla smaker ordentligt. Häll över i köttgrytan.

Tillsätt i grytan :
0,5 liter rött vin
2 stora gula lök (grovt delade)
2 morötter (slantar)

Slå på resten av buljongen i grytan samt vin, lök & morötter. Låt grytan nu småkoka med lock ca 3 timmar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska. Använd då buljong, eller rött vin, vilket du vill!

Sista ner i grytan :
1 burk Mutti hela körsbärstomater
2 rejäla nävar färska champinjoner (hela, halva, eller kvartar)
2 morötter (slantar)
1 näve små röda steklök
1 kruka persilja (finhackad)

Lägg ner dessa ingredienser i grytan och låt koka med ca 15 min. Allt utom persiljan som du rör ner precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den.

santa_maria_five_pepper
Trocomare örtsalt är en stor favorit och även nyheten från Santa Maria kommer det att vevas flitigt med framöver!

mandelpotatis
Mandelpotatis. Oj så länge sen jag åt dessa ljuvliga knölar! Det var nog hemma hos farmor Eva-Maj nån gång när jag var liten. Väldigt lätta att koka sönder, så koka dom med fördel oskalade och på låg värme, och massa salt i vattnet. Sen är det viktigt att dom får ånga av ordentligt när du slagit av vattnet. Smaken av nykokt mandelpotatis med den där säregna torra, salta ytan, det är norrlandsminnen för mig! 🙂

grytbitar
Lite drygt 2,5 kilo fin-fina grytbitar av nöt ska bli en härlig gryta!

recept_burgundisk_gryta
Bryn grytbitarna lite åt gången, annars blir dom lätt kokta om du fyller hela stekpannan på en gång. Värmen sjunker då snabbt och du får ingen färg alls och istället sega köttbitar! Alltså, en näve åt gången i het panna med olja + lite smör och sen lägg ner i en större rejäl gjutjärnsgryta.

langkok
Nu har vi allt på plats och snart ska locket på!

burgundisk-gryta
Såhär ser grytan ut efter 3 timmar. Vätskan har reducerats och nu börjar köttbitarna bli ordentligt möra! På slutet går det snabbt. Både lök & morötter har nästan helt kokat sönder och såsen har tjocknat! Precis så som jag vill ha den!

fransk_kottgryta
Nu tillsätter vi burktomaterna, mer morötter för lite tuggmotstånd, champinjoner och steklök!

gryta
På med locket igen en kvart ungefär!

recept_kottgryta
Sådär! Grytan är nääästan färdig! Köttet har blivit riktigt trådigt och det bara smälter i munnen när jag provsmakar på en sked. Lite mer peppar, lite örtsalt och så strör jag över finhackad persilja. Jag redde även av grytan lite grann med maizenamjöl utrört i vatten.

notkott_gryta
Lovley!! Såhär ska en riktigt köttgryta se ut! Seså, i helgen vill jag höra om många grytor puttra därute! Det är inte svårt, det är avkoppling och njutning på hög nivå! Smaklig spis!

Fler köttgrytor värda att prova!

Kryddburkens Köttgryta – Edwin
fläskkött
En köttgryta med fläskkött och bl a. paprika, tomat & senap

Fläskfilégryta
fläskfilegryta
En gryta med fläskfilé & bl a. svamp, timjan, Citron & Vitlök

Kalops på Norrländskt vis
norrländsk_kalops
En god klassiker! Nötkött

Favoritgryta med rödvin
favoritgryta
Skinkstek, rött vin & grädde…

18 svar till ”Boeuf Bourgignon – Fransk köttgryta”

  1. annsann profilbild

    Kanske skulle testa en fransk älg till helgen. Har en massa älgstekar i frysen som skulle bli till en finfin gryta!

    Muttis körsbärstomater är ju bara helt underbara, använde de senast i min köttfärssoppa.

    Kram Ann

    Gilla

  2. annette profilbild

    ojojoj…ser bara sååå härligt god ut, jag bara älskar grytor där köttet är riktigt mört! ska testas!! 🙂

    Gilla

  3. Karin/Rosa maränger profilbild

    Ser ljuvligt gott ut. Håller med – grytor är riktigt gott.

    Gilla

  4. Carro profilbild

    Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det ju och den där grytan såg väl värd väntan, vi gillar’t ! Underbara bilder 🙂

    Gilla

  5. Catrine profilbild
    Catrine

    Hej! Åh denna ska jag nog ta och göra snart. Är gravid med bara några veckor kvar till födsel och kan ibland känna sug efter ett glas rödvin hihi… får nöja mig med att ha vin i maten så länge då tänkte jag ;-). Trevlig helg!

    Gilla

  6. Kjell Eliasson profilbild

    Det vattnas i munnen.
    Boeuf Bourgignon tillhör favoriterna.
    Åt det senast på rest. Estrad på Svenska Mässan i samband med CPMR:s generalförsamling.
    Den var en av de bättre.
    T.o.m. fransoserna uttryckte sitt gillande.
    Har även ätit den på torget i St Emilion, Mount Martre,några ställen till i Frankrike, men även gjort storkok hemma.
    Jag vill gärna ha det rökta fläsket,låter bl.a. svålen bryna och koka med, men största skillnaden mot din gryta, är att jag marinerar det skurna köttet en halvdag i det vin jag senare använder i grytan.
    Det blir ännu mustigare så.
    Har inte haft några problem med barnbarnens smaklökar.
    Grytor är fantastisk mat.

    Gilla

  7. Monika profilbild

    Gryta borde man verkligen göra oftare!

    Gilla

  8. Martina profilbild

    Vilket härligt recept och fina bilder. Gjorde själv en kalops häromdagen och den blev också supergod.
    Har precis börjat använda Mutti´s tomatkonserver, visst är dom bra. Hade cocktailtomaterna i en pastagratäng och det ser så härligt ut med dom hela tomaterna i gratängen.
    Trevlig helg!

    Gilla

  9. Elin A profilbild
    Elin A

    Åh vad gott det ser ut! Tror det får bli en köttgryta här hemma imorgon:) Kram och grattis i förskott på din födelsedag!

    Gilla

  10. vickan profilbild

    jag gjorde oxå en buef häromdan men gör lite annorlunda… men visst är det gott!!!!

    Gilla

  11. Poppy profilbild
    Poppy

    Har en gryta som puttrar på spisen just nu… men lassade i massor av rotsaker också som jag hade som låg och skräpade. Doftar alldeles underbart! Fin blogg!

    Gilla

  12. sofie profilbild

    LÄnge levelångkok! Underbart med hösten med alla grytor, rotfrukter mm. MUMSFILLBABA!!!

    Gilla

  13. Louise B profilbild
    Louise B

    Hej!
    Tack för receptet. Grytan står på spisen just nu och det luktar ljuvligt! / Louise

    Gilla

  14. Ulla profilbild
    Ulla

    Och grytan va precis lika underbart god som bilderna antyder.
    Jag slängde i en kruka timjan, en av favvokryddorna här, och sen 2 rivna vitlöksklyftor samt magert rökt sidfläsk på slutet.
    Blev även nyfiken på mandelpotatisen så det fick bli det med. Så länge sen jag kokte potatis med skalen på, fick en nostalgitripp från barndomen och mammas mat saknar, ska göra det oftare nu, så gott det är.
    Nybakat bröd att doppa i såsen.
    Tack Linda för en inspirerande blogg, du åstakommer underverk i mitt kök!
    Ha nu en skön söndag// Ulla

    Gilla

  15. Helena profilbild
    Helena

    Vilken underbar sida!
    Den här grytan fick bli vår farsdagsmiddag och den var så god! Fast nästa gång jag gör grytan (den kommer definitivt tillagas fler gånger här hemma) kommer jag att tilsätta 2 burkar Mutti hela körsbärstomater, tomaterna försvann nämligen på en gång /Helena

    Gilla

  16. Anneli profilbild
    Anneli

    Mums vilken gryta !g jorde den idag till mig och lill-killen (1 år)mycket mycket god…och va mört köttet blev efter den långa koktiden…nu vet jag va jag gjort för fel när köttet blivit segt, alldeles för kort koktid. Lillen åt med god aptit…nästan mer än jag. Denna gryta kommer vi göra flera gånger. Tack för inspirationen-jätte bra blogg!

    Gilla

  17. Ida profilbild

    Den blev supergod!! Tack för receptet! Jag tycker att långkok borde klassas som gourmetmat nu för tiden…

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect