kryddburken0000655
Min mamma Mia fyller 47år idag – 22:a januari!
Hurra hurra hurra hurra! Jag har varit hemma hos mamma idag och donat i hennes kök! På menyn stod en stor härlig köttgryta som fått puttra ca 4 timmar! Till det gjorde jag hemmagjort potatismos kryddat med persilja, nybakade baguetter och Zuleikatårta! Joline gjorde också en otroligt god ”sommar-tårta” med hallon & geléhallon, den återkommer jag till senare! 🙂 Denna Zuleikatårta skulle jag nog tro är lite bortglömd idag! Den påminner mig om när jag var liten, kanske var den mer populär då på 80-talet!? Hur som helst så är den en riktig godbit, lite pyssel men samtidigt väldigt enkelt och otroligt god! Har ni ätit denna tårta? Om inte så måste ni bara prova! Tårtan går utmärkt att frysa med smörkrämen på. Vänta då bara med att bre på grädden till före servering.

Det här behöver du :
Botten :
1½ dl skållad, malen sötmandel
3 äggvitor
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel (låt mandlarna koka upp i en kastrull med vatten ngn. minut. Skölj i kallt vatten och dra sedan av skalet på dom) och mal den i matberedare. Blanda mandeln med strösockret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd sedan ner i mandeln & sockret. Blanda om försiktigt! Smörj en rund ugnsform, gärna med löstagbara kanter. (ca 23-25 cm i diam). Jag brukar klämma ett bakplåtspapper över bottenformen innan jag sätter ihop formen. Då lossnar bottnen lätt efter gräddning. Använder du bakplåtspapper behöver du ej smörja formen. Grädda i 175 grader ca 30 min. Stjälp sedan upp bottnen och låt den svalna ordentligt!

Smörkräm :
50 gram smör
2 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
3 äggulor

GÖR SÅHÄR :
Förbered gärna denna krämen kvällen innan eller några timmar innan den ska serveras så den får kallna & tjockna ordentligt i kylen! Smält 50 gram smör i en kastrull, tillsätt grädden, sockret & äggulorna. OBS; Se till att det absolut inte kommer med någon äggvita, då blir krämen klumpig. Använd en visp och vispa hela tiden medan du sjuder krämen tills den tjocknat, ca 10 min. Häll upp krämen i en skål och ställt kallt i kylen.

Bred sedan krämen över tårtbottnen, toppa med lite grädde och flagad mandel! Och njut! 🙂

21 svar till ”Zuleikatårta”

  1. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    GRATTIS TILL MAMMA! 🙂

    Oj den kakan såg supersmarrig ut! Har varken sett eller smakat en sån förr! Älskar det där tårtfatet…

    Gilla

  2. Pia - mamma med mera profilbild

    Shiiit vad gott! får man låna receptet då?? =)

    Gilla

  3. elena cn profilbild

    Åh, hjälp vilket svårt namn att uttala! Tror inte ens att jag har sett det skrivet förut:) Såg först ut som marräng…men jag vill gärna smaka!

    Gilla

  4. josla-dyslexi profilbild

    den har gjort en gång och gick åt skogen men jag ska pröva igen…

    Gilla

  5. Nadja profilbild
    Nadja

    Mmm va gott! Tårtan ser underbar god ut.

    Gilla

  6. Anna profilbild

    Mmm så god den såg ut.
    Men jag hade hellre ätit köttgrytan o moset. Mumma. 🙂

    Grattis till mamma

    Gilla

  7. Anna profilbild

    Ursäkta, men det blev fel blogglänk i inlägget nyss. Detta är den rätta..

    Gilla

  8. annamaria profilbild

    Åh det är ju underbart….har en stor förkärlek till smörkräm, hemgjord sådan.

    Gilla

  9. Åsa i Skåne profilbild
    Åsa i Skåne

    Åhhh… det e en av mina favvistårtor!! Ber alltid mamma göra den åt mig. E för lat själv..ha,ha! Hos er var det ombytta roller:D.
    Ha en trevlig helg!

    Gilla

  10. Camilla profilbild

    Mums vad god den ser ut. Måste låna med mig receptet för att prova vid tillfälle!
    Ha en riktigt skön helg! Kramar från Camilla i Motala
    Ps. Nu är din mamma och jag lika gamla! 😉

    Gilla

  11. mimmismat profilbild
    mimmismat

    Det här är en riktigt goding till tårta. Smörkräm är smarrigt.
    Gratta mamma också!

    Gilla

  12. Unga Morsan profilbild

    Coolt, min mamma fyllde 47 för några veckor sen! Grattis på din mamma! 🙂 Zuleikatårta är supergott, jag och min mormor gjorde en sån när morfar fyllde 71. 🙂

    Gilla

  13. Karin W profilbild

    Jag älskar Zuleikatårta! Det var bland det första jag bloggade om och visst får man alltid beröm för den? Alla verkar gilla den. Det går bra att dubbla receptet också och göra 2 om man är många. Jag är ingen djurälskare Linda men jag måste säga att du skrev så fint om katten. Han visste vilken trappa han skulle kliva upp på!
    Ha en bra helg/KarinW

    Gilla

  14. Katrin profilbild

    Tårtan ser jättegod ut och tårtfatet är superfint. Lyxigt med två tårtor – helt rätt!
    Måste bara säga att jag är glad att mina två katter är innekatter apropå ”spaghetti” i pälsen;) Hoppas Kiisen mår bättre snart!
    ha en bra helg!

    Gilla

  15. Jennie profilbild

    Den ser underbart god ut! Smarrigt !!

    Gilla

  16. Anne profilbild

    Åh vad jobbigt sugen jag blev nu! På en hel tårta. Dumma dig. 🙂

    Gilla

  17. mikke profilbild

    Mmm det såg gott ut.:)

    Gilla

  18. Stella. profilbild

    Ser jättegott ut!

    Gilla

  19. Ayla profilbild

    Vilken härlig meny! Rolig grej att åka hem och bjuda mor på mat i hennes eget kök! Det tror jag att jag ska kopiera till min mor fyller i april…

    Gilla

  20. Roofius profilbild

    hejsan tjejen! trevlig liten blogg du har!
    Jag har en nystartad blogg och söker lite vänner att
    byta länkar med?
    länkar man till min blogg läggs automatiskt länk upp på min blogg till din , så fort du skickat mig en besökare.

    Annars läget lugnt en söndag såhär?

    Gilla

  21. Kvinnafrumamma profilbild
    Kvinnafrumamma

    Åhh din mamma har samma födelsedag som jag har, fast jag är lite yngre=). Den tårtan var poppis hos mina föräldrar för en ca 20 år sedan fast vi kallade den för Malaj tårta. Måste kopiera receptet för den var grymt god=D

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect